Categories
Edicions anteriors

33a edició

The Others

Els estudiants de Tercer Cicle tendim a pensar que som els únics a la casa de la Física. Creiem que tothom qui treballa en Física viu amb nosaltres dins
de la universitat. Però no estem sols…
Hi ha altres éssers, i estan entre nosaltres encara que no ens n’adonem.
Persones que han fet compatibles els estudis de doctorat amb el treball fora de l’acadèmia. Persones que han aprofitat els coneixements que han guanyat durant el Tercer Cicle per començar les seves pròpies empreses… Ja són aquí…

Doctorat sí, però indústria també

Josep Farré (Dept. Física de la Matèria Condensada UB), dimarts 11 de febrer de 2020
13:45 Sala de Graus Eduard Fontserè

Sabem que per mantenir la salut cal fer exercici, seguir una dieta saludable i dormir bé. Sabem que l’aigua és un dels pocs sòlids que floten en el seu líquid. En canvi, molts no sabem què farem, no tenim clar quines opcions tenim. Tampoc sabem el motiu d’esdeveniments estranys i sospitosos. Ni sabem perquè han posat un exercici tan difícil a l’examen. Dins de la física, tenim un gran ventall d’opcions i oportunitats. Aprenem un munt de tècniques i metodologies. Desenvolupem habilitats tècniques però també de comunicació. On ens pot portar la física i quin tipus de sortides tenim són només un parell de les preguntes que fan a molts projectes de físics en el seu dia a dia. En el meu cas els fluids m’han portat a treballar en un projecte de doctorat industrial amb una gran aplicació a nivell tecnològic i quotidià. Vols saber-ne més? En aquesta xerrada ho comentarem.

Com fer el salt?

Bàrbara Buades, dimarts 18 de febrer de 2020
13:45 Sala de Graus Eduard Fontserè

Quines opcions hi ha després del doctorat? Què vull jo? Què puc aportar? Per on començo? La Bárbara Buades, física i doctora en fotònica per l’ICFO, va decidir començar una startup, MEETOPTICS, just en acabar el doctorat. Vine a conèixer la seva experiència de saltar de la investigació en física fonamental a ser emprenedora.

El que s’amaga a les fosques

Cristian Moreno, dimarts 25 de febrer de 2020
13:45 Aula Magna Enric Cassassas

L’univers és una casa antiga i amb molts racons inexplorats. Vivíem tranquils fins que va començar ha haver-hi moviments anòmals a la casa. La corba de rotació de les galàxies que l’habitaven no s’assemblava a les prediccions teòriques. Un fantasmagòric inquilí era el responsable: l’anomenada matèria fosca. Al final dels anys 90, l’estudi de les supernoves va suposar el descobriment que l’univers s’estava expandint acceleradament. Això suposava que hi havia una altra presència a la casa, indetectable de manera directa. Els nostres millors mèdiums estaven desconcertats. Aquesta entitat va ser anomenada energia fosca. Sembla que ja no som els amos de la llar… i si resulta que al final nosaltres som el fantasma? Què serà de la nostra casa?

Dribia Data Research

Xavier R. Hoffmann, dimarts 3 de març de 2020
13:45 Aula Magna Enric Cassassas

Començaré la xerrada amb una introducció a la ciència de la complexitat què és, què estudia i què hi té a veure la física. Després explicaré els detalls de la meva recerca, que combina la propagació epidèmica, els processos estocàstics no- markovians i la teoria de xarxes complexes. Acabaré parlant de la meva (modesta) experiència en “la indústria”, de les possibilitats de “fer física” fora de l’àmbit acadèmic i de maneres “insòlites” de treure’s el doctorat.

Organització

Jaime Aspas – Ivan Esteban –
Adrià Gràcia – Elena López – Raimon Luna –
Tony Marzoa – Javier G. Subils –
Xavier Viader

Agraïments

Els Encontres amb el Tercer Cicle són possibles gràcies al suport de:

Universitat de Barcelona
Societat Catalana de Física

Cost:
El pressupost per aquesta edició dels Encontres va ascendir a 180 €.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s